dinsdag 2 oktober 2007

Verloskundige!!

Gisteren was het zover, we hadden het intake gesprek by de verloskundige.
Het was allemaal goed, helaas geen hartje geluisterd, was nog te vroeg, dus de kans dat je daadwerkelyk wat hoort, was zo'n 1 op 10. En ze zei dat je je alleen maar zorgen gaat maken als je nix hoort. Klopt denk ik ook wel.
Ze vroeg een hoop, voornamelyk over de gezondheid (zie vorig bericht), maar ja, had nix te melden haha. Ze zei als alle mensen zo waren, was ze elke x snel klaar ;-)
Heb vandaag een afspraak gemaakt voor de termynecho, de echo is op dinsdag 16 oktober om 15.15 (pffff nog 2 hele weken wachten, hadden niet eerder plek. Moet dus wel vry nemen op t werk, goh vervelend LOL).
Dus dat wordt aftellen!
Ook moeten we nadenken over of we een combinatie-test met nekplooimeting willen, dit houdt het volgende in (van de site van vca-eva)
De combinatietest is een onderzoek tijdens de zwangerschap. Met dit onderzoek wordt de kans berekend op een kind met Downsyndroom. De test bestaat uit een combinatie van twee onderzoeken:
een bloedonderzoek bij de zwangere vrouw, tussen 8 en 14 weken zwangerschap;
een echo-onderzoek (nekplooimeting) tussen 11 1/2 en 14 weken zwangerschap.
Voor de uitslag worden de waarden van de twee onderzoeken gecombineerd met de leeftijd van de moeder en de precieze duur van de zwangerschap. De volgorde waarin de testen gedaan worden en de manier waarop de uitslag gegeven wordt, kan verschillen. Er zijn verschillende mogelijkheden: er wordt een termijnecho in combinatie met de bloedtest verricht in EVA en een afspraak gemaakt voor de nekplooimeting. Dan krijgt u de dag na de nekplooimeting de uitslag per post toegestuurd.
Met de combinatietest wordt de kans ingeschat dat u in verwachting bent van een kind met Downsyndroom. Na het onderzoek weet u dus niet zeker of uw kind wel of geen Downsyndroom heeft. Bij een niet-verhoogde kans blijkt bij de geboorte heel soms dat uw baby deze aandoening toch heeft. Andersom betekent een verhoogde kans lang niet altijd dat uw kind de aandoening ook echt heeft.
Een verhoogde kans is een kans van één op 200 of groter dat u op het moment van het onderzoek zwanger bent van een kind met Downsyndroom. Als de kans verhoogd is, komt in aanmerking voor vervolgonderzoek.
Een verhoogde kans is niet hetzelfde als een grote kans. Ook bij een verhoogde kans is de kans dat uw kind geen Downsyndroom heeft groter dan de kans dat het kind dit wel heeft. Dit betekent dat de meeste vrouwen met een verhoogde kans toch een kind krijgen dat géén Downsyndroom heeft.
Het is belangrijk om te weten dat de combinatietest alleen een kansberekening geeft dat uw kind Downsyndroom heeft. Een lage kans is dus geen garantie dat uw kind geen Downsyndroom heeft. Ook is het geen garantie dat uw kind verder helemaal gezond is.
Dus nu moeten we samen nadenken over of we zo'n test willen. Natuurlyk kan het altyd een kindje met het syndroom van Down zyn, maar gezien onze leeftyd, en gezondheid, en erfelyke situaies, denk ik niet dat we ons heel veel zorgen hoeven te maken.
En daarnaast, wat als er wel een verhoogde kans is, wat wilen we dan...??
Gelukkig hebben we nog een paar weken de tyd om erover na te denken, dus hou jullie op de hoogte!

4 opmerkingen:

Je@net zei

Time flies when you're having fun...dus die 2 weken zijn zo om joh. We gaan gewoon allemaal leuke dingen plannen ;-)
Ja, er komt nog een boel om over na te denken tijdens 9 maanden zwangerschap meis!! Succes ermee!
Enne..hoop dat de misselijkheid binnen de perken blijft!

Janine zei

Ha Tammie,
nou zou een bericht voor je achterlaten dus bij deze hahaha!
Meid 2 weken vliegen om geloof me enne ik hoop dat je niet teveel last hebt van de misselijkheid!
Nou tot maandag en een hele dikke kus van mij xxx

Janine zei

janine dus sjaan nickname hahaha

*~SCRAP-GEK~* zei

inderdaad tammie.....twee weken vliegen zo om!!! gewoon leuke dingen met ons doen en veel scrappen en voor je het dan weet....is het de 16e! spannend hoor! en inderdaad moeilijke beslissing hoor.....heel veel sterkte met een beslissing nemen! maar alles komt vast en zeker goed, zoals je zegt...jullie zijn jong en gezond! ;-) heel veel groetjes marije.